Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Mala torta sa marelicama/kajsijama

post objavio/la oBloze prije 7 godina 9 mjeseci na blogu Vegetarijanski recepti

Komentari na post

 

SRETAN RODJENDAAAAAN!

Objavio/la Gost_949 prije 7 godina 9 mjeseci #

mmmm....

Objavio/la yildiza prije 7 godina 9 mjeseci #

Hvala puno na divnim receptima koje dijeliš sa nama:-)

Objavio/la aves prije 7 godina 9 mjeseci #

A sta je kerob?

Objavio/la Gost_2813 prije 7 godina 9 mjeseci #

Jako sitno mljeveni rogač.
Kerob je sirno mljeveni rogač. U ljudskoj ishrani se koristi zadnjih 4000 godina, pogotovo na srednjem istoku. U Bibliji se navodi da ga je jeo Ivan Krstitelj, a postoje navodi i da je vojska Muhameda a.s. jela "caroub". Tanini rogača djeluju inhibitorno na probavne enzime; inaktivira coli bakterije i istovremeno podupire vrlo dobar sastav crijevnih bakterija. Općenito djeluje umirujuće na želučanu i crijevnu sluznicu. Zato se koristi za ublažavanje mučnina i proljeva.
Bogat je izvor vitamina i minerala (naročito kalcija), kao i nekih elemenata u tragovima. Bogat je proteinima. Zdrava je zamjena za kakao, koji sadrži 50% masnoće i razne nezdrave spojeve, metilksantin i moguće, dozvoljene dijelove insekata :( (http://www.alternativa-forum.com/ovisnost/202-slatka-ovisnost-cokolada.html)

U Sarajevu ga ima kupiti u Makroviti (2,60 km za 200 grama a to može jako dugo trajati).

Ako ipak ne izbjegavate kakao, možete kerob u receptu zamijeniti jednakom količinom kakaa.

Objavio/la oBloze prije 7 godina 9 mjeseci #

Hvala na objasnjenju.Znam sta je rogac.

Objavio/la Gost_2813 prije 7 godina 9 mjeseci #

Pravila sam ovo, samo sto sam kao voce stavila jabuke i drugi put banane. U koru se moze dodati i mljevenih oraha, mislim da bi isto bilo dobro. Jedino sto mi je previse je masnoce i secera. Drugi put stavljam manje. Inace sve pohvale za ovaj recept.

Objavio/la Gost_384 prije 7 godina 8 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: