Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Seitan (žitni gluten), biljno meso

post objavio/la oBloze prije 9 godina 8 mjeseci na blogu Vegetarijanski recepti

Komentari na post

 

hm, ovo nisam znala.... a govedinu ne kupujem kao govedinu, sem ako nam ne prodaju govedo kao june, znam da je junetina zavisno od dijela koji se kupuje od 12 KM pa dalje - po kg, teletina je znacajno skuplja...

Objavio/la Slovka prije 9 godina 8 mjeseci #

Seitan je još od kada su mi djeca bila mala važio kao prava poslastica.
Ja ga obavezno kuham u gazi. Dobivenu sirovu smjesu ( koju ne dijelim u manje količine - otprilike težine 1 kg) zamotam u gazu i čvrsto zavežem. Uglavnom formiram oblik valjka - koji je zgodan za rezanje.Kuham otprilike sat, sat i pol, zavisi od težine. Kuhani seitan odmah izvadim iz gaze. Tako pripremljen seitan je vrlo kompaktan i rmože se rezati u tanke ploškice. Savršen je kada se poha, ali i poprži na ulju s bijelim lukom i začinima po želji.Krajnji okus, kao i većini ostalih jela određuju začini, a manjkav sadžaj aminokiselina u proteinskom sastavu, popravlja npr.dodatak mlijeka u smjesi za pohanje ( za one koji ga koriste)

Objavio/la Gost_8099 prije 9 godina 7 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: