Generalno, nešto hemije moramo unijeti u organizam, jer živimo u takvom svijetu. Zagađeno je sve oko na,s živimo u armiranom betonu, zrak je pun hemije, voda, mobiteli, računari...
Isto tako, šećer (posbno bijeli) je jednako nezdrav kao i kojekakvi konzervansi i ostalo. Bolje ga je zanijeniti nerafiniranim šećerom, medom ili sladovima. Šlag i puding su obično sastojci u slatkim jelima...tako da samim tim idemo na nešto što nije milion posto zdravo, ali neka zadovoljstva u životu moramo imati i niko nam ne garantuje da sutra neće klavir pasti na nas :)
E kad smo sve ovo prodiskutovali...
Zamjena za puding: možeš koristiti obično brašno, rižino brašno ili gustin. Od ovo troje je najbolji gustin (150-200 grama na 1l mlijeka), a priprema se isto kao puding. Poslije samo dodaš aromu po želji.
Što se šlaga tiče, ja koristim Dolcela šlag hit, mada je od toga kao zdravije ono tečno vrhnje za kolače...ali nikad nisam sigurna kako će se umutiti pa ga ne volim. Možeš koristiti jogurt koji preko noći ocijediš u gazi i poslije zasladiš plus malo vanilije, domaće vrhnje kiselo ili griz na mlijeku...Sa ovim gustim jogurtom možeš praviti sladoled, ukrašavati voćne salate i kolače...Ovo mi trenutno pada na pamet. |
 |