Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Panir-domaći mladi sir

post objavio/la oBloze prije 9 godina 8 mjeseci na blogu Vegetarijanski recepti

Komentari na post

 

Nikad dosad nisam pravila domaci sir (mama jeste, i odlican bude svaki put), ali sad si mi bas dala inspiraciju.

Imam par pitanja:
-koje ti sredstvo za sirenje preferiras? Ja kontam da bih najvjerovatnije koristila limun, ali me zanima sta je za tebe najbolji izbor.
-Moze li se koristiti mlijeko sa manje masnoce (ovdje pored punomasnog ima i 1 i 2%, kao i nemasno koje mi ne koristimo jer je bez ikakvog ukusa)?
-Koliko sirutka moze "trajati" prije nego sto se pokvari, te da li se moze zalediti?

Btw, otkad sam procitala tvoj post, svaki put te se sjetim kad jedem humus. Pravila sam ga nekoliko puta, ali vecinom kupujem jer je jako ukusan (pored tradicionalnog, ima i sa pecenim paprikama, pestom, maslinama, itd), kvalitetan, i ima u svakoj, ama bas svakoj, radnji. Bas onako kako si rekla, s intergralnim kruhom, mi je jedan od omiljenih obroka za dorucak.

PS: Oprosti na dugom komentaru i pitanjima!:)

Objavio/la MSKS prije 9 godina 8 mjeseci #

Nema nista bolje od domaceg sira. Jedni prijatelji prave domacu mocarelu sir, i to kakvu! Nemoze im Italijan na ruke politi. Ja kad god imam dosta varenike u frizu caskom ukiselim jogurt ili napravim kakav siros. Njam. A neki dan pricam sa poznanicom i ona mi kaze da bakterije, npr acidophilus, koje se masovno stavljaju u mlijecne proizvode se ustvari uzimaju iz utrobe kadavera. Nisam joj vjerovala dok nisam malo istrazila o tome i zaprepastila se. Znaci, domace koliko god mozes a sto drugi se narod ibreti na to zabolite te uvce.

Objavio/la anatomy prije 9 godina 8 mjeseci #

Cuj, ne treba nam kravica i kucica na selu da bismo pravili sir????

Mozemo to i u stanu???

E pa, hvala ti od srca, jos jedan izgovor manje za moje nekuhanje. Ovo nije dobro, nijeeeeee!!!!!!!!! Kravica mi je bila vadiona za sve...

Ovaj kolac iz posta ispod je dobarrrrrrrrrrr, svima sam pricala! Hvala jos jedared na kolacu i palacinkama sa hurmellom...

Objavio/la ReaLupus prije 9 godina 8 mjeseci #

MSKS***Preferiram limun, limunska kiselina je E 330, pa je ne koristim nikako i nikad, jer je vještačka stvar i naš je organizam ne prepoznaje i ne razgrađuje. Sirutke mi žao za to, a kupovni jogurti...nisam ni pokušavala. Limun je siguran.
Mislim da se može koristiti sa manje masnoće. Također, nisam pokušavala. Mislim da su ova kupovna mlijeka sa manje masnoće zapravo samo razrijeđena s vodom, pa će biti manje sira.
Sirutka može trajati oko 7 dana u frižideru, ali neće izdržati toliko. Jedna supa sa sirutkom, i gotovo!
Zamrzavati nisam porbala.
Anatomy***Šta je KADAVER? U svakom slučaju Lgg bye-bye!
Rea***Kravica bi dobro došla! Još malo obradive zemlje...i to bi bilo dovoljno za život :) Nemoj da ja počnem o tvojim iftarima...ti, koja navodno ne znaš kuhati!!!

Objavio/la oBloze prije 9 godina 8 mjeseci #

S obzirom da u Norveskoj i nema bas nekog velikog izbora sireva, muz me nagovara da pravimo nas domaci. Slatko sam se nasmijala kontajuci da to vise niko ne radi ali nas je ovaj recept a i slika jos vise motivsalo da probamo. :) btw. fantastican blogg!!!

Objavio/la ponukana prije 9 godina 8 mjeseci #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: