Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

Uz godišnjicu konvencije o ljudskim pravima

post objavio/la penzioner prije 6 mjeseci 15 dana na blogu Superpenzioner

Komentari na post

 

Teško ovo sve razumjeti ali je jasno da ste sve jako dobro obradili. Čak uzeli statističke podatke od naših statističkih zavoda koji bi vas prije pokrali nego vam dali podatke.

Ima li neka advokatska kancelarija koja se bavi ovim pitanjima? Mene najviše zanima tea budući penzioneri. Šta je bilo sa najavljenim udruženjem građana "Budući penzioneri"? Kako je kod nas prošao ovaj zakon, iako se u susjedstvu i komšiluku bju bitke za isto? Kako? Kako je toliko amandmana na zakon propalo?

A moj najveći neprijatelj je PIO/MIO. Kako je moguće da vi uplačujete 30+ godina i kad dođete a ih pitate (i ponudite da platite) za savjet - kažu ne može - kad podnesete zahtjev, možete se žaliti na rješenje! Kako je to moguće. Zemlje u susjedstvu/komšiluku imaju online kalkulator da uvijek možete unaprijed izračunati - ali ne od nas. Kako ću ja znati neke koeficijente iz vremena kad su bili dinari?

Ako je ko banda uhljeba onda je to PIO/MIO. Probajte ih nazvati na tel - neće se javiti. Probajte pitati na šalteru za info neće vam dati odgovor. Mediji - uglavnom Oslobođenje (novinarka Rukavina) samo prenosi izjave direktora. ONI SU BASTION UHLJEBA! A zaboravljaju da ih mi plaćamo a neki i skoro 40 godina.

Nema informacija, sve se krije, pa se ne može ništa ni pokrenuti. Recimo, ne znam jel to ok da je neko ko je radio u BH 20 godina, pa onda ostatak u HR, ima nekih 300 i nešto od BH a ostatak od HR. Koliko ja razumijem, a ne razumijem puno, čini se da su samo hrvati ovdje na dobitku. Nemate koga pitati. A imali su ovi iz PIO/MIO i stranih EU projekata da urede sistem sa regijom. Da li su to uradili? Sumnjam. A ako i jesu, onda vrlo vjerovatno na štetu građana BH, kao i sve ostalo.

Pretpostavljam da ako tamo imate neku štelu, možete saznati. Ja nemam i ne mislim da se tako trebaju odnositi. Svugdje na zapadu - mirovinski fond - dobijete sve što vas zanima.

Recimo, radili ste koju godinu u drugoj ex-YU republici - ne znate šta vam je bolje, jal to zaboraviti pa sami doplatiti taj period ili prijaviti pa zijaniti. Možete naravno čitati na stotine zakona, pravilnika iz nekoliko zemalja.

Onda dok vas kao pojedinca, omaložava tamo neka službenica, kad im dođete donijeti dokaz da ste uplatili dobrovoljno osiguranje....neki advokat, nekog bivšeg giganta s visine razgovara sa tim istim službenicima. A svi mi plaćamo kroz poreze te ogromne cifre za dokupe staža radnicima čije firme su nezakonito poslovale jer nisu plaćale doprinose.Pa ispada da smo puno više platili.

I ako zanemarim sve nepravde.... odnos PIO/MIO prema osiguranicima zahtjeva da ih se stavi na listu srama, najviše kategorije. Zbog uhljebistana, netransparentnosti. Neko ih konačno mora probuditi i tražiti promjenu. Da oni rade za nas, sa našim parama. I opet, nećete vjerovati kako su loši međuljudski odnosi u tom zmijskom leglu. A na svakom spratu po 20-tak kancelarija - u svakoj drugoj službenik odsutan, a nije pauza.

Koji mediji bi ovo propitali? Nijedan valjda. Mladima je to daleko, iako dobar dio njih nezaposlenih dobija đeparac i od penzionera. Misle oni, sami ćemo štediti za penziju. To nikad i nigdje nije uspjelo. Znaju li oni to?

PIO/MIO NA VJEŠALA!

I BTW, priča se da ako platiš doktoru u jednoj bolnici, dobiješ dijagonozu i odeš u prijevremenu penziju.

Još jednom, zna li iko da li postoji to najavljeno udruženje "budući penzioneri"

Objavio/la Gost_1079 prije 5 mjeseci 28 dana #

Evo objava PIO/MIO. Ima li datuma - nema. Da li se iko osvrnuo na ovo? Nije. Strah od socijalnih nemira? Pa nego. I iz kojih izvora se sad plaćaju ti neplaćeni doprinosi? Naših poreza - hoćel sad dići PDV? Uzeti još koji kredit?

A gdje je ovdje zakon o konkurentosti? Ima i cijela agencija za to. Ne može neki privatnik biti konkurentan ako mora platiti doprinose a drugi ne mora.

HOĆU I JA PRAVO DA PIO/MIO OBAVEZE SVOJIH RADNIKA PREBACIM NA BUĐŽET!!!!!! Pa nek ih onda dižu na 200% od neto plate.

Objavio/la Gost_1079 prije 5 mjeseci 28 dana #

Upišite komentar:

Vaš username:

Upišite komentar:

Unesite šifru sa slike lijevo: