Blogovi Postovi Blogeri Galerije Video
 

E, MOJ TI

post objavio/la graciasalavida prije 6 godina 11 mjeseci na blogu Gracias a la Vida

Komentari na post

 

Prvo, svaka cast na tekstu, ni sama ga ne bih bolje napisala.
Drugo, dobro si naruzila Bozanica, sto jes jes...
Trece, mnogi misle da je grozno upoznavati djecu sa stvarima koje su same po sebi grijeh, u svakoj vjeri jel, prije braka, ali niko nece, zapravo, ti koji se bune, ne zele priznati sami sebi, da to djeca znaju vec, da to rade vec, da to mogu saznati na milion nacina, i da je sad taj potez samo prevencija da ih sacuva koliko moze...
Naravno da se njegovoj vjeri i njegovom pozivu protivi da se s tim slaze, time bi dosao u protivrjecnosti sa vjerom i svojim zivotnim ucenjem, ali je i to u protivrjecnosti sa sadasnjosti i realnoscu ...
eto, necu vise pisati :D

Objavio/la Lockica prije 6 godina 11 mjeseci #

Slobodno ti :D

Mislim da bi svaki roditelj dao sve da sačuva (ne samo) svoje dijete od svih zala koji postoje na ovom svijetu, ali to je naprosto nemoguće. Na koncu, niti ne mogu biti sa djetetom u toj adolescentskoj dobi svih 24 sata, niti dijete ne mogu staviti pod stakleno zvono, ..... ne mogu spriječiti ama baš ništa. Čim više branim, to će to nešto biti poželjnije.

Moja logika odgajanja je drugačija. Dozvoljavam, toleriram, sve u granicama normale, bude li "slobodno" i nadohvat ruke, bit će manje interesantno a time automatski i bezopasnije.

Navest ću jedan primjer samo, premda sam svjesna da će me mnogi roditelji, ružiti zbog tolerancije. Naime, kad je Juniorka navršila 16, u raznim okolnostima kad smo bile u poznatom i uskom krugu mojih prijatelja, ili kad smo bile same kod kuće, znala sam dozvoliti da proba alkohol. Bolje da proba sa mnom i da sa mnom snosi posljedice tog isprobavanja. Svaki put po jednu vrstu samo. Probati to znači, uzeti malo na jezik, da osjeti kvalitetu, žestinu, snagu, oporost, gorčinu, slatkoću određene tekućine.

Moja je namjera bila da je upoznam sa vrstama pića u cilju sprečavanja da joj se bilo šta podmetne.

Jedino što nikad, ali apsolutno nikad nisam dozvolila, a ni sama nisam nikad konzumirala je votka. Iz jednostavnog razloga, što je, ako i bude konzumirana ja kao mama, jednostavno ne mogu otkriti. I votka općenito ima hiljadugodišnju zabranu korištenja i konzumacije.

Objavio/la graciasalavida prije 6 godina 11 mjeseci #

Svaka cast na otovrenosti i tekstu!
Sto se tice tvog razuma i spoznaje slobode i ja je dozivljavam tako. Otvoreno pricam sa Juniorom o svemu, smatram da je puno pametnije dopustiti djetetu pristup alkoholu na jedan normalan nacin nego da se to skriva ispod stola i postaje zabranjeno voce.

Objavio/la MayaBosanSka prije 6 godina 11 mjeseci #

Kao vjernik podržavam religiju, ali pravim dinstinkciju između vjere, religije i interpretacije (tumačenja).Mislim da religija vjeru često krivo interpretira i teži svjetonazoru koji je anahron.
Čestitam na angažiranom tekstu, premda neke savjete ne prihvatam. Bože moj, zat i nismo svi isti. Ali ono što mogu izvesti kao generalni zaključak je da ne bijaše Galilea možda bi još i danas hodali samo "ravno".
Srdačan pozdrav!

Objavio/la hsarajlic prije 6 godina 11 mjeseci #

Samo dakazem zdravo :)

Objavio/la Punina prije 6 godina 11 mjeseci #

:-) onaj koji ima vjere u svoje vlastito poimanje u svoj vlastiti sud, on nikada ne namece drugima isto, jer zna da, ako je na istini..the truth will reveal itself ;-)

Objavio/la Vitae prije 6 godina 11 mjeseci #

točno, slažem se :)

Objavio/la graciasalavida prije 6 godina 11 mjeseci #

Upišite komentar:

Komentarisanje ovog posta je dozvoljeno samo registrovanim korisnicima servisa Blogger.ba.